ללמוד להכתבה דרך משחק, פתיתים ושניצל
אחת מהמטלות הכי מציקות בעיני כהורה לילדים צעירים בבית ספר יסודי זה להכין אותם להכתבות.
יש ילדים שכמעט ולא צריך להתכונן איתם. אבל יש ילדים (הבן הגדול שלי למשל) שהכנה טובה להכתבה פשוט עשתה אצלם את כל ההבדל.
אבל... מה לעשות? הכתבה זה עסק קצת משעמם.
זה לא יושב על הבנה או על חשיבה, פשוט שינון ותרגול, תרגול ושינון.
אז איך מגוונים קצת את הלמידה והופכים אותה ליותר נעימה וחווייתית?
משתפת אתכם בכמה רעיונות שאספתי לאורך השנים:
הדרך להצלחה עוברת דרך הקיבה :-)
שניצלים בצורת אותיות הן דרך כיפית ללמוד מלים. נכון ששניצל מוכן זה לא בדיוק אוכל מומלץ והאריזה לא ממש זולה אבל במקרה הזה המטרה מקדשת את האמצעים (וזה עוזר גם שהילדים שלי מתים על השניצלים האלו). בתמונה השתמשתי בפתיתים כדי להכין את סימני הניקוד.
עוד אפשרות היא שימוש בחטיפים, ביגלה או עוגיות בצורת אותיות. אם לא מצאתם בסופר - תמיד תוכלו לרכוש חותכני עוגיות בצורת אותיות (אפשר להשיג בחנויות הסטוק והחד פעמי) ולהכין בעצמכם עוגיות בצורת אותיות. בדיוק נזכרתי באיזו שבת שאני והבת שלי רשמנו עם ביגלה אותיות את שמות כל בני המשפחה המורחבת. היה כיף :-)
אחרי ששבעתם ואין יותר מקום בבטן אפילו לפירור
אפשר לעבור למחשב: אתר הכתבה (https://www.hachtava.co.il) מאפשר תרגול של כתיבה נכונה של מילים בעברית ובאנגלית. את האתר בנה ברק סופר, באותה תקופה אבא לילדה בכיתה ג', שנמאס לו להתכונן איתה בכל יום לחמישי להכתבה השבועית. זה לקח לו כמעט שנה והוא יצר אתר פשוט ומקסים המכיל תרגול כתיבת מלים, רשימות מלים מוכנות, משחקים לתרגול מלים ועוד.
איך משתמשים באתר?
כדי ליצור הכתבה מותאמת אישית, יש להקליד בשדות המתאימים את המילים המיועדות ללמידה (בעברית או באנגלית). אפשרות אחרת היא לבחור רשימת מילים מתוך נושאים קיימים באמצעות התפריט הנפתח. עבור מילה שניתן להגות אותה בכמה אופנים (למשל: ספר, דוד), יופיע הלחצן "שנה הגייה" כדי לעזור לנו לבחור את ההגייה הנכונה. לאחר שנסיים להזין את כל המלים הנדרשות נלחץ על "התחל" נעבור לעמוד חדש, שם תופיע רשימת המילים של ההכתבה. הילד צריך לעבור בשלב ראשון על המלים כדי לזכור אותן וכשהוא מוכן - ללחוץ על "התחל". כעת תישמע המילה הראשונה, יש להקליד אותה בשדה הראשון. לאחר מכן תישמע המילה השנייה, וכן הלאה. בסיום יש ללחוץ על הכפתור "בדיקה" על מנת לקבל משוב.
הנה סרטון שמסביר על אופן העבודה עם האתר:
יותר נוח לכם לעבוד בטלפון? אז יש גם אפליקציה
אפליקציה שמממשת רעיון דומה וגם היא נקראת (באופן לא מפתיע) "הכתבה". גם כאן אפשר להקליד ולהקליט מלים להכתבה הספציפית ולשמור אותה באפליקציה. היתרון של הכנה דרך הטלפון הוא שאפשר לנצל גם "זמנים מתים" כמו נסיעה, או תור לרופא שיניים כדי להתכונן עוד קצת. הנה מה שאתם צריכים לחפש בחנות האפליקציות:
וכך נראית ההכתבה עצמה (מתוך מסכי האפליקציה):
הילדים מבקשים הפסקה מהתרגול? שחקו איתם
לילדים צעירים בעיקר, קשה להתרכז לאורך זמן רב. ולכן צריך לאפשר להם גם הפסקות מדי כמה זמן. במהלך ההפסקה אפשר להביא כדור ולתת לילד לבצע מספר זריקות באוויר בלי להפיל את הכדור. השינוי ביציבה ובמשימה יתרמו לעירנות מחודשת. לאחר מכן, אפשר לנווט את המשחק כך שבמהלך זריקות הכדור הילד יאיית מילים מההכתבה.
ומה אם ההכתבה באנגלית?
כל הרעיונות כאן מתאימים גם למלים באנגלית, למעט האתר והאפליקציה. אבל אל דאגה - כבר כתבתי פוסט גם על זה. בפוסט הזה תוכלו למצוא הסבר על Quizlet המצוינת שקיימת גם בגרסת אתר וגם כאפליקציה.
ולסיום, תהיו יצירתיים... ותפתיעו!
חוויה לא שגרתית עוזרת לדברים להיחרת בזיכרון. וכבר הבנתם שלמידה לא חייבת להתרחש מול שולחן על נייר עם שורות. אז הנה עוד רעיונות אפשריים (בעיקר אם לא אכפת לכם ללכלך קצת את הבית):
לרשום את המלים להכתבה עם צבעי גואש על נייר גדול, לרשום אותן עם גיר על המדרכה שליד הבית, למרוח קצף גילוח על חלון המרפסת ולכתוב עם האצבעות, להשתמש במגנטים של אותיות על המקרר כדי לכתוב כל מילה... בקיצור - תהיו יצירתיים.
יש לכם רעיון שלא חשבתי עליו? מוזמנים לשלוח לי ואצרף אותו לפוסט!
וכמובן - בהצלחה בהכתבה... :-)
Comments