עשרה טיפים לזמן משותף עם הטף
כמה פעמים אמרתם לעצמכם שחבל שאתם לא מצליחים לבלות יותר זמן אחד-על-אחד עם הילדים? איכשהו תמיד כשכבר נוחתת עליכם המוזה ואתם מציעים לילד/ה שלכם לבלות קצת זמן נטו עם אבאמא מסתבר שהוא/היא בדיוק עסוקים במחשב/טבלט/טלפון/טלויזיה או שסתם לא מתחשק להם... אז זה לא חייב להיות ככה.
לפני כשלוש שנים, אני ובעלי פצחנו במסע ללמוד ולשפר את היכולות שלנו כהורים. אחד הדברים שהודגשו בפנינו מספר פעמים זה החשיבות של זמן איכות אחד-על-אחד עם כל ילד. בסוף הפנמנו, אני ובעלי, שאין מנוס ואם רוצים שיפור ביחסים עם הילדים בבית - צריך לדאוג שזה יקרה. במשך שנה ומשהו הגדרנו "דייט שבועי" קבוע עם אחד משני הגדולים: אני בשלישי אח"צ והוא בשישי אח"צ. פעם אני איתה והוא איתו, ופעם להיפך. וזה עבד. באמת חלה רגיעה מסוימת בבית, פחות ריבים ויותר שיתוף פעולה.
בתוך ים המטלות והעבודה במשרה מלאה זה היה ממש עמוס. באמת. ואני לא אומרת שגם אתם חייבים לעשות דייט בכל שבוע. אבל תעשו מדי פעם. זה ממש-ממש חשוב ומועיל. אז הפעם ארגנתי 10 טיפים מתוך הנסיון שצברתי, שיעזרו לכם להרים את המשימה הזו שנקראת "זמן משותף עם הטף" כך שתצא אל הפועל, תהיה מהנה ותשאיר לשניכם טעם של עוד!
מוכנים? יוצאים לדרך...
טיפ מספר #1 - תהיו אתם היוזמים
אל תחכו שהילד יבוא לבקש מהזמן שלכם, כי רוב הסיכויים שזה יהיה בדיוק ברגע שלא נוח לכם. תהיו אתם היוזמים ותקבעו מראש פגישה, כמו שהייתם עושים עם כל אדם שאתם מכבדים ושחשוב לכם להיות איתו בקשר. לא כדאי לקבוע את הפעילות לעוד חצי שנה מהיום, וגם לא לעוד חצי שעה. הכי טוב להגדיר אותה כמה ימים מראש, כדי שתוכלו להתכונן וגם כדי הילד יוכל לצפות לזמן המשותף איתכם. אם יש לכם בבית לוח תכנון משפחתי שבועי, פשוט תקבעו את הפעילות בלוח הזה. ואם אין לכם, אז תשקלו להכין כזה (על כך בפוסט נפרד) –כשכולם מסונכרנים על מה שהולך לקרות, זה מאד עוזר להתנהלות השוטפת.
טיפ מספר #2 - גם אתם אמורים להנות!
בררו עם עצמיכם מראש – מה הקריטריונים שלכם לפעילות מוצלחת? כמה זמן אתם מוכנים להקדיש לטובת העניין? כמה כסף חשבתם להקצות לפעילות? והכי חשוב – מה בא לכם לעשות? להיות בבית או בחוץ? פעילות גופנית או צפייה בטלויזיה? ליצור משהו או אולי לשחק או לקרוא? יש אינסוף אפשרויות... זה הזמן לאמץ קצת את המוח ולדלות תחומי עניין משותפים עם הילד, או דברים שאתם זוכרים שאתם אהבתם לעשות כילדים, או דברים שאתם אוהבים לעשות היום.
טיפ מספר #3 - תכינו אופציות מראש
אחרי שהבנתם פחות או יותר מה הכיוון שלכם, הכינו כ 2-3 הצעות לפעילויות שאתם שלמים איתן. רעיונות אפשר למצוא גם באתר שלנו וגם באתרים אחרים, בהתייעצות עם בן/בת הזוג או עם חברים שיש להם ילדים בגילאים דומים, ו... טוב, הבנתם. תחפשו רעיונות שיתאימו לכם.
טיפ מספר #4 - תיאום ציפיות עם הטף
בחרו זמן נוח לשיחה (רמז: לא כאשר הילד שלכם שקוע באיזשהו מסך או באמצע משחק עם חבר), הציגו לילד/ה את ההצעות שהעלתם ותנו לו/לה לבחור מה הוא/היא מעדיפים. קחו בחשבון שיכול גם להיות שהוא/היא יפסלו את כל הרעיונות שלכם... לא להתעצבן... במקרה זה עברו לטיפ מספר #5.
טיפ מספר #5 - תשאירו את הראש פתוח
אם לא הצלחתם לעניין את הילד בהצעות שלכם: תסבירו לילד/ה שלכם שאתם רוצים להנות איתם בפעילות שתהיה כייפית לשניכם ובקשו מהם להציע אופציה או שתיים משלהם. תהיו פתוחים לשקול ברצינות את ההצעות שלהם, בפרט אם אלו הפעמים הראשונות שאתם מקיימים מין "דייט" שכזה. יכול להיות שגם הילד/ה שלכם מעדיף להישאר כרגע באזור הנוחות ולדבוק בפעילויות המוכרות לו.
טיפ מספר #6 - הגדרתם מועד לפעילות? עכשיו הוא קדוש
אל תתפתו להתנות את קיום הפעילות בהתנהגות של הילד גם אם הוא עצבן אתכם ברמות. נכון... לפעמים זה ממש מפתה "לגזור קופון" על הפעילות הזו כדי לקבל שיתוף פעולה מהילד/ה. אל תעשו את זה. איומים בנוסח: "אם שוב תרביץ לאחותך אני אבטל את..." או "אם לא תתכונני למבחן לא נוכל ללכת ל..." לא משרתים אתכם. הילד/ה עלול להביא אתכם למצב בו תאלצו לממש את האיום ולהפסיד את הפעילות המשותפת ש(-תזכורת!-) היתה בכלל יוזמה שלכם! ואז – או שתאלצו לממש את האיום ושניכם תפסידו את ההזדמנות להתקרב, או שתתקפלו כי חבל לוותר, ואז שברתם את המילה של עצמכם (אף פעם לא מומלץ). פשוט תבחרו נושא אחר כבסיס לאיומים, או שתבחרו בדרך תקשורת יותר אפקטיבית. מיותר לציין שמרגע שהפעילות נקבעה ביומן המשפחתי - גם עומס בעבודה, עייפות או כאב ראש אינם סיבה מוצדקת לדחייה או ביטול שלה. רק כח עליון. :-)
טיפ מספר #7 - וודאו שהילד מוכן לפעילות
אם הפעילות בשעה מאוחרת (לראות בלילה יחד משחק כדורסל לדוגמה), כדאי לוודא שהילד ינוח לפני.
כי ילד עייף זה פשוט לא כיף.
אם אתם הולכים לשהות בחוץ זמן רב, וודאו שאכלו משהו לפני וגם תיקחו אתכם משהו לנשנש (חוק לחיים: ילד מנשנש = ילד רגוע). אם הילד/ה לא מרגישים טוב – תשקלו לדחות את הפעילות למועד אחר. אם אתם יודעים שיש להם מבחן יום אחרי - דאגו שיתכוננו לפני היום של הפעילות כדי שלא יהיה לחץ.
טיפ מספר #8 - תיאום ציפיות עם הילד ועם הסביבה
וודאו שאתם אכן זמינים ב-100% לזמן עם הילד שלכם. כלומר, אם הפעילות בבית – וודאו שמישהו לקח אחריות על הילדים הנוספים שיש בבית, ושכולם יודעים שאין להפריע לכם. הניחו בצד את הטלפון (רצוי על "שקט"). אם הפעילות בחוץ – וודאו שלקחתם את כל מה שאתם צריכים, כולל משהו לנשנש.
תאמו ציפיות עם הילד לגבי מה שהולך להיות. לדוגמה, אם יצאתם ביחד לקניון, תגדירו מראש מה קונים (אם בכלל) וכמה כסף מתכוונים להוציא. מניסיון מר, גם הפעילות המוצלחת ביותר עלולה להסתיים בבכי וצעקות בגלל שבשנייה האחרונה סירבתם לקנות לילד/ה איזה קשקוש (ולא, זה ממש לא מעניין אותם גם אם הוצאתם כבר מאות שקלים עד אותו הרגע).
טיפ מספר #9 - נהניתם? שתפו אותם
בסיום הפעילות החמיאו לילד/ה שלכם על הזמן המשותף ואימרו לו/לה שנהניתם איתו/ה. זה ממש לא מובן מאליו בשביל הילדים שלכם. ולא, אתם לא חייבים לשקר גם אם לא היה מדהים, אבל תנסו להדגיש את החיובי. לדוגמה: "הסרט היה לדעתי די משעמם, אבל היה לי ממש כיף להיות איתך", או "אני ממש גאה בך שלמרות שהיה לך קשה, הצלחת לסיים איתי את כל ההליכה, נכון שזה מרגיש טוב?". כזה.
טיפ מספר #10 ואחרון - תהפכו את זה להרגל
תעשו מאמץ להגדיר את זמן האיכות כפעילות קבועה שאתם עושים מאמץ לקיים, כמו חוג. תכניסו אותה מראש ליומן בתדירות שמתאימה לכם: לפנות אחר צהריים אחד בשבוע יכול להיות די מאתגר להורים עובדים, אבל גם פעם בחודש זה הרבה יותר ממה שקיים ברוב הבתים. ברגע שזה כבר קיים ביומן, אפשר להזיז אבל קשה לוותר, והילד לומד לצפות לזמן המשותף אתכם, ואפילו מביא רעיונות משלו.
שרדתם עד פה? כל הכבוד! אתם רציניים :-) עכשיו תחזרו לטיפ מספר #1 ותתחילו ליישם.
וכמובן, מוזמנים לשתף אותי או להתייעץ דרך אפשרות הצור קשר שבאתר. אשמח לשמוע מכם. באמת.
ความคิดเห็น